Toto su asi najzakladnejsie ukazatele treninku. Teraz nejake definicie
intenzita: percento z maximalneho vykonu (ked mam najlepsi drep 200kg a poviem ze idem intenzitu 80% tak tym myslim ze drepujem 160kg).
volume (pracovny objem): pocet serii*pocet opakovani (niekto pocita aj rozcvicovacie serie, napr Boris Sheiko, niekto len pracovne serie napr Sergej Ivanov)
frekvencia: ako casto trenujem danu partiu.
Kedze telo sa postupne prisposobuje treninku a prestava nan reagovat, tak toto su zakladne "premenne" ktore treba nejak hybat aby sme sa vyhli stagnacii.
Vseobecne najpodcenovanjsi a nejmenej pochopeny prvok je ferkvencia. Dneskaj hlavne vdaka Muscle&Fitness je popularne trenovat partu 1krat do tyzdna. PICOVINA
Sval raste nie dlhsie ako 48hodin po treninku. Aj ked sa rozkrajam a budem mat svalovicu 4 tyzdne ten sval bude rast IBA 48 hodin, nie dlhsie.
To nehovorim o tom ze vela cvicencov si ani neuvedomuje ze trenuju niektoru partu viac ako raz tyzdenne.
napr klasicky rozpis: hrudnik+biceps, chrbat+triceps, nohy+ramena precvici ramena 3krat, triceps a biceps 2krat a hrudnik, chrbat a nohy IBA RAZ.
Dalej intezita. Problem je ze vela ludi si vobec ale vobec neuvedomuje ze ako cvicime tak aj silnieme a prisposobujeme sa danej zatazi. Takze ked budem 10 rokov cvicit s rovnakymi zavaziami tak budem 10 rokov vyzera ROVNAKO.
Co sa tyka volume tak je to trocha individualna vec. Ludia sa delia na ekto-, meso- a endo morfov, alebo aj fast a hard gainerov. Zatal co fast gainerovi staci jedna seria, hardgainer potrebuje 6 (podla studii hatfielda, stratil som link treba pokukat).
Takze asi tolko nauvod, este su zaujimave veci ako volba cvikov a obmena cvikov, ale k tomu sa dostanem neskor. Studie k vacsine veci nahadzem v priebehu dneska.
A KED MI NIEKTO POVIE ZE, STUDIE SU HLUPOSTI, TAK SI TO KLUDNE MOZE MYSLET. lEN BY MA ZAUJIMALO JAK BY SA TVARIL V SVETE BEZ STUDII, TEDA V SVETE BEZ PROTEINAKOV, CREATINU A TO NEHOVORIM O STEROIDOCH. TOTO BY BEZ STUDII NEBOLO.